Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΗΠΙΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΗΠΙΩΝΞεκινώντας την σχολική χρονιά, οι εκπαιδευτικοί
 ετοιμάζουμε την τάξη μας και αδειάζουμε τους παλιούς μαρκαδόρους στα σκουπίδια για να τους αντικαταστήσουμε με καινούργιους. Πριν από αυτό ας σκεφτούμε παιδαγωγικά και οικο-δημιουργικά.
Τι άλλο σκοπό μπορεί να επιτελέσει ένα τέτοιο  υλικό
 πριν καταλήξει άδοξα στον κάδο;

Εδώ θα σας δείξω πως αξιοποιήθηκαν οι δικοί μας παλιοί μαρκαδόροι και είμαι σίγουρη ότι όλοι κάτι έχετε ήδη φτιάξει.

χμ...μαθηματική σκέψη, χρωματικές διαβαθμίσεις,ταξινόμηση,μετρήσεις,ομαδοποιήσεις......ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ 
-ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα νήπια ζωγραφίζουν ένα ξύλινο μανταλάκι
 με μαρκαδόρους, στο χρώμα της ομάδας τους.
Είναι απίστευτο, αλλά τα περισσότερα παιδάκια, δεν ξέρουν να ανοιγοκλείνουν τα μανταλάκια, οπότε κάνουμε μια μικρή εξάσκηση λεπτής κινητικότητας.

Αφού τα νήπια ταξινομήσουν ανά χρώμα τους μαρκαδόρους, έπειτα συζητώντας συνδέουμε κάθε χρώμα με συναισθηματικές καταστάσεις, όπως: λύπη, μέτρια διάθεση, χαρά, υπέροχη διάθεση.


Ακόμα και πολύ μικρά παιδάκια που δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά ή παιδάκια με ''άλλες'' δυσκολίες, ενθαρρύνονται να τοποθετούν το μανταλάκι τους στο ανάλογο χρώμα, αποτυπώνοντας την συναισθηματική τους κατάσταση με ''ασφαλή'' γι αυτά τρόπο!

Οπωσδήποτε κάθε φορά, συζητήστε με τα παιδιά να εξηγήσουν την επιλογή που έκαναν .Βοηθιούνται να εκφραστούν συναισθηματικά, άλλα
 υποκινούνται και οι απίστευτες επικοινωνιακές δεξιότητες τους.

Κάνετε αναπροσαρμογές στον διδακτικό σας προγραμματισμό,
αν η ομάδα σας το υποδείξει, 
μετά από την παραπάνω επεξεργασία στην παρεούλα.
Αν υλοποιείτε πρόγραμμα,συναισθημάτων ή κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης, όπως τα Βήματα για την Ζωή, χρησιμοποιήστε τέτοιους πίνακες, αρέσουν πολύ στα παιδιά.Καλό Σ/Κ


PITSINA
η περήφανη νηπιαγωγός


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!Μόλις διάβασα το άρθρο σας και βρήκα την ιδέα εξαιρετική!Θα πρότεινα κάτι επιπλέον.Δεδομένου ότι όλα τα συναισθήματα ανήκουν στην παλέτα της ζωής θα προτιμούσα τον ίδιο ακριβώς πίνακα οριζόντιο,ώστε να μην υπάρχουν πάνω και κάτω συναισθήματα.Εκτός αυτού,θα βολεύει πρακτικά περισσότερα νήπια.Ευχαριστώ.Καλή συνέχεια στο έργο σας!
    Με εκτίμηση,
    Ευγενία Δουβαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για την πρότασή σου Ευγενία μου.Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να αρέσει σε κάποιους και να την εφαρμόσουν κι έτσι. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή