Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

''Στρατιωτάκια στο βουνό'', κατασκευή για την 28η Οκτωβρίου 1940.




''Στρατιωτάκια στο βουνό''

 Κατασκευή για την 28η Οκτωβρίου 1940.


Σήμερα η ημέρα συννεφιασμένη από το πρωί.
Το διάλειμμα ψιχαλίστηκε...Οκτώβρης!

Οκτώβρης, ο μήνας που γιορτάζουμε την είσοδο της Ελλάδας το 1940...στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο....(και όχι τον Οκτώβριο της απελευθέρωσης του 44).


Σήμερα αφού συζητήσαμε πάνω σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 1940, μας τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον η φωτογραφία ενός Έλληνα στρατιώτη. Φορούσε την χλαίνη και το δίκοχο του, κρατούσε το όπλο του και στην πλάτη του έφερε έναν σάκο.

Ακούστηκαν μερικά πράγματα άξια να συζητηθούν και να προβληματίσουν τα παιδιά. Ο σάκος του στρατιώτη μπορεί να είχε... το κινητό του, τον υπολογιστή του,τα κλειδιά του αυτοκινήτου, μακαρόνια....
Τίποτα δεν είναι αυτονόητα λογικό για τα παιδιά.Τα χρόνια που πέρασαν ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, συνοδεύτηκαν από τεράστιες αλλαγές, ακόμα και ανατροπές.Πρέπει να βρούμε χρόνο να εξηγήσουμε ότι λ.χ οι στρατιώτες δεν διέθεταν ρεύμα, ότι ο υπολογιστής και το κινητό..δεν είχαν ανακαλυφθεί, ότι ακόμα κι αν κάποιος είχε αμάξι δεν ήταν δυνατόν να κινείται στο χιονισμένο βουνό, ότι δεν έκαναν ένα απλό ταξίδι...αλλά πάρα πολλοί στον πόλεμο... συνάντησαν ηρωικά την μοίρα τους.
Βρήκαμε όμως πραγματικά χρήσιμα να πάρει ο στρατιώτης μαζί του νερό, ένα κατσαρόλι, ρούχα, μαντήλι, όπλο, φακό, μπαταρίες και μερικές φωτογραφίες αφού δεν θα είχε τάμπλετ μαζί του...!!!
Χρήσιμη κουβέντα που ανοίγει την σκέψη σε νέα μονοπάτια λογικής.


ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Η κατασκευούλα μας (συνέχεια της χθεσινής...
https://pitsinacrafts.blogspot.com/2018/10/28-1940.html)


Τα στρατιωτάκια που ζωγράφισαν τα παιδιά, κολλήθηκαν σε ξυλοσουβλάκια (που εφαρμόζουν σε μια τρύπα στο καφέ ποτηράκι)για να στέκονται καμαρωτά.
Τα παιδιά ζωγράφισαν και το ΟΧΙ.





Ζωγραφιστές σημαιούλες, τραγούδι, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα εποχής, εθνικός ύμνος... 



Αύριο ξημερώνει μια καινούργια  όμορφη μέρα....!!!





 Οκ

2 σχόλια: